preloader
Note

Posted on Jul 24, 2020

Vožnja bicikla - najbolji način prevoza u vreme COVID 19 epidemije

   U poslednje vreme dosta se priča o benefitima vožnje bicikla u vreme epidemije virusa COVID 19. Pri tome se ističu ne samo prednosti vožnje bicikla kao vida rekreacije, već i korišćenje bicikla kao jednog od najsigurnijih vidova prevoza.


Gradski zavod za Javno zdravlje ističe da vožnja bicikla poboljšava kako fizičko tako i psihičko stanje ljudi. Tako ona pored poboljšanja rada srca i pluća, jačanja imuniteta i regulacije krvnog pritiska i telesne težine, doprinosi i smanjenju stresa i napetosti.


Zatim, rekreacija na otvorenom, koju nam omogućava bicikl, sa sobom nosi manji rizik od infekcije nego vežbanje u teretanama i salama u kojima boravi veći broj ljudi na malom prostoru.


U trenutnoj sitaciji, globalne borbe sa epidemijom virusa Covid 19, vožnja bicikla deklarisana je kao jedan od najsigurnijih načina transporta. Ovaj vid prevoza omogućava adekvatnu socijalnu distancu, kao  i boravak na otvorenom, te samim tim čini transport manje rizičnim u odnosu na korišćenje javnog prevoza. Stoga čak i Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se, kad god je to moguće, prilikom odlaska na posao ili u nabavku radije opredelite za šetnju ili vožnju bicikla.


Ukoliko ne posedujete svoj, uvek možete iznajmiti bicikl. Zapravo kompanija Note je obezbedila posebne pogodnosti i popuste za sve građane Beograda i Srbije koji žele da iznajme bicikl. Data je mogućnost i veoma povoljnog iznajmljivanja bicikla na duži period od mesec dana za samo 40 Eur.


Naravno, ne zaboravite da se pridržavate odgovarajućih zaštitnih mera pre, tokom i nakon same vožnje. S tim u vezi, ovo su preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje:Pre i nakon svake upotrebe bicikla pažljivo dezinfikujte sve delove koje dodirujete

Pre vožnje obavezno operite ili dezinfikujte ruke!

Trudite se da u toku vožnje ne dodirujete lice rukama!

Bicikl vozite sami ili u društvu članova domaćinstva!

Izbegavajte vožnju u grupi!

Izbegavajte gužvu i uske trake!

Držite adekvatno odstojanje!

Nakon vožnje bicikla, a pre ulaska u kuću gume obavezno operite ili dezinfikujte!

Nakon svake vožnje poželjno je da se istuširate, promenite odeću, očistite rukavice, kacige, naočare i drugu opremu ili odevne predmete koje se koristili!


Uživajte u vožnji!